Home
Wij over onszelf
Een heldere vijver
Een nieuwe vijver:
Weet u dat :
PLANTEN
Fotogalerij
Contactformulier


De "natuurlijke" methode

Door deze methode zonder mechanische middelen ( filters,uvlampen en dergelijke) of chemische hulpmiddelen( tijdelijk en milieu onvriendelijk) die bovendien erg duur zijn krijgt u een permanent heldere vijver, een genot voor zijn bewoners (vissen,kikkers, insecten en salamanders)

Maar bovenal een biotoop waarbij de verschillende organismen en voedingsstoffen in evenwicht zijn zodat U niet de ergenis van een groene en/of stinkende poel heeft, maar U kunt genieten van dit levendig schouwspel, zowel boven als onder het water, een aanwinst voor uw tuin!

Dit evenwicht wordt bepaald door waterplanten:

zuurstofplanten gebruiken dezelfde voedingsstoffen die ook door algen gebruikt worden zodat deze planten de groei van "de groene soep makers" remt, zoniet teniet doet, ook leveren deze planten de benodigde zuurstof voor uw vissen.

Moerasplanten hebben net als zuurstofplanten een belangrijke functie, rond de wortels van deze planten vormen zich bacteriën die het water aanzienlijk zuiveren.

waterpest en de kaapse waterlelei volop in groei en bloei
Zo helder kan uw vijver ook zijn/worden

Het water               

 Wat voor water gebruikt u voor uw vijver?

Regenwater is erg zuur en zacht, dus niet geschikt, bovendien zitten er in regenwater veel sporen van alg, wij raden dit dan ook af.     
Ook grondwater is niet geschikt omdat hiervan de DH waarde moeilijk te bepalen is, ook is grondwater vaak ijzerhoudend, zodat het water bruin gaat kleuren.                    
Het beste is het om leidingwater
te gebruiken,de waarde hiervan kunt u opvragen bij uw waterleidingbedrijf, ook kunt u bij ons terecht om het op te vragen.

Wat belangrijk is voor uw vijver is de hardheid, dit wordt de DH waarde genoemd, een waarde van 12DH (neutraal) is het beste voor uw vissen en planten, voor planten is te zacht water funest, ze gaan verslijmen en dus blijft er niet veel van ze over.

Is het water te zacht, dan kunt u het water harder maken door middel van mäerl of mineral-clay.
wij raden u aan om twee keer per jaar ( bij voorkeur in het voorjaar en najaar ) uw vijver op te "harden" met 1 van deze producten, omdat het vijverwater langzaam verzacht en verzuurt door regenval.

                           

 

                         


Waterplantenland  |  info@waterplantenland.nl